Odborová organizace Pila Paskov

IMG 1661"Odbory si zakládají zaměstnanci zpravidla ve chvíli, kdy nevidí žádnou možnost rozumné domluvy se zaměstnavatelem. Už samotný vznik odborů by proto pro něj měl být silným signálem." Jaroslav Radim Juryšek, předseda Oborové organizace Pila Paskov

Odborová organizace Pila Paskov vznikla v roce 2015 v reakci na dlouhodbé neakceptovatelné chování zaměstnavatele v oblasti pracovně – právních i mezilidských vztahů. Šlo již o třetí pokus o založení odborové organizace, přičemž dva předchozí se zaměstnavateli podařilo zlikvidovat. Odborová organizace založena více než stovkou zaměstnanců, což ji předurčilo k tomu, že zaměstnavatel neměl dostatek sil k její likvidaci.
Přes počáteční obrovské problémy v komunikaci s vedením firmy a jeho přístupem k odborům, se situace teprve po několika letech stabilizovala, nyní lze říci, že vztahy jsou korektní. Díky odborům je ve firmě uzavřena platná Kolektivní smlouva a na základě jednání se zaměstnavatelem se zaměstnacům každoročně zvyšují mzdy.
Odboráři se scházejí především na neformálních "Setkáních po práci", které se konají pravidelně každý druhý měsíc mimo areál zaměstnavatele. Tím je dán prostor pro otevřenou diskuzi, osobní setkání a navázání nových vazeb a přátelství. Odborová organizace připravuje každoročně v létě pro své členy Zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi. Odborová organizace má vlastní webové a facebookové stránky, které pravidelně naplňuje. Se svými členy komunikuje elektronicky, telefonicky a osobně. V případě potřeby se po dohodě se zaměstnavatelem konají v prostorech firmy i konzultační hodiny pro zaměstnavatele.