ODBOROVÉ ORGANIZACE A DATOVÉ SCHRÁNKY

datove schranky logo 04V roce 2021 byl schválen zákon č. 261/2021 Sb. kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci (tzv. DEPO).

DEPO dotváří změny, které v oblasti elektronizace ve veřejné správě přinesl zákon č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby. Podle zmíněného zákona č. 261/2021 Sb. budou od 1.1.2023 (postupně do března 2023) státem (ministerstvem vnitra) automaticky zřízeny datové schránky všem právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám, které budou mít povinnost komunikovat s orgány veřejné moci právě datovou schránkou.

Toto platí tedy i pro všechny odborové organizace! Datová schránka se v zásadě ovládá jako email a může zjednodušit činnost odborové organizace v komunikaci s úřady. Není proto třeba se obávat jejího používání. Další informace a rady jsme poskytli našim členským organizacím. Informace je možné získat i na https://www.mojedatovaschranka.cz/