MINIMÁLNÍ MZDA MUSÍ VZRŮST VÝRAZNĚ!

IN9v5V médiích se objevila informace o tom, že ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka bude navrhovat růst minimální mzdy na úroveň 41% průměrné mzdy, což v reálu znamená její zvýšení o cca 350Kč.

V takovém případě by čistý příjem zaměstnance odměňovaného minimální mzdou vzrostl o cca 310Kč na cca 14.730Kč. Pokud si pan ministr práce a sociálních věcí myslí, že takové zvýšení je dostatečné, tak podle našeho přesvědčení tomu tak rozhodně není.

Rostoucí ceny úplně všeho znamenají jedno jediné, že raketově roste počet zaměstnanců, kteří, i když pracují, se ocitají mezi chudými lidmi, kteří nezvládají s takovým příjmem vyjít. Zde hrozí obrovský sociální problém, jehož dosah si nedokážeme představit. Argumentace ministra, že cílem je lidem pomoci, ale současně zabránit tomu, aby, dle jeho slov "desetitisíce a statisíce lidí nepřišlo o práci", tak jde o zcestnou obavu.

Žádné zvýšení minimální mzdy kdykoliv v minulosti neznamenalo žádné masivní propouštění. Dle všech relevantních studií, v důsledku zvýšení minimální mzdy firmy nekrachovaly, ani nebyly donuceny k hromadnému propouštění. Souhlasíme pouze s tím, že skokové zvýšení minimální mzdy o několik tisíc korun (na hodnotu cca 50% průměrné mzdy, t.j. cca 19.500Kč), by mohlo znamenat pro mnohé zaměstnavatele problém a jisté riziko.

Náš svaz již na začátku června t.r. vyzval ministra Jurečku a předsedu vlády Fialu, aby se od 1.července zvýšila minimální mzda alespoň o 800Kč a následně potom od 1.ledna 2023 o dalších alespoň 1.000Kč. Tím by se růst rozložil a současně by se pomohlo lidem, rozhodně více, než plané sliby. Odpověď z ministerstva nás opět přesvědčila, že od této vlády, se zjevně žádné pomoci zaměstnanci a ohrožené skupiny nedočkají.

Byli jsme totiž upozorněni, že musí přihlížet ke zvyšujícím se nákladům zaměstnavatelů a nepřidávat jim tak další náklady. Bohužel, nikdo z ministerstva, které má v názvu a obsahu své činnosti "sociální věci" nepochopil, že právě boj za pracující a sociální skupiny obyvatel je jejich úkol. Ne boj za zaměstnavatele. Ano, stát se na zaměstnavatele také vykašlal, ale chudobou a existenčními problémy nejsou ohroženi manažeři firem, ale řadoví zaměstnanci.

Stát musí tedy konečně účinně pomoci i zaměstnavatelům, ale současně urychleně výrazně zvýšit minimální mzdu tak, aby příjem zaměstnanců za jejich práci jim dokázal pokrýt rostoucí náklady a ochránil je tak před pádem do chudoby.