ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ PŘI ZMĚNĚ ČASU

sonja langford eIkbSc3SDtI unsplashV posledních dnech se opět objevily otázky, jak správně odměňovat zaměstnance, kteří v důsledku změny času odpracují o jednu hodinu méně.

Přímo v platném Nařízení vlády č. 348/2021 Sb. o zavedení letního času v letech 2022 až 2026 se v § 4 uvádí:

Vliv zavedení letního času na stanovenou týdenní pracovní dobu:
(1) Stanovená týdenní pracovní doba u zaměstnanců, kterým počátek letního času v letech 2022 až 2026 připadne do jejich směny, pokud se tato směna v důsledku zavedení letního času zkrátí, bude v příslušném týdnu o 1 hodinu kratší.
(2) Stanovená týdenní pracovní doba u zaměstnanců, kterým konec letního času v letech 2022 až 2026 připadne do jejich směny, pokud se tato směna v důsledku ukončení letního času prodlouží, bude v příslušném týdnu o 1 hodinu delší.

Z tohoto ustanovení lze vyčíst to, že zaměstnanec, který odpracuje při přechodu na letní čas místo 40 hodin pouze 39 hodin splnil stanovenou týdenní pracovní dobu. Naopak u zaměstnance, který při ukončení letního času odpracoval místo 40 hodin 41 hodin, je týdenní pracovní doba splněna odpracováním těchto 41 hodin a tato hodina navíc není přesčasovou prací.

Co se týče odměňování, tak by měl být postup zaměstnavatelů následující:

• u zaměstnanců odměňovaných měsíční mzdou, obdrží plnou měsíční mzdu jak při odpracování jedné hodiny navíc, tak při odpracování o jednu hodinu méně,
  • u zaměstnanců odměňovaných hodinovou mzdou, by měl každý zaměstnanec obdržet mzdu za skutečně odpracované hodiny, tedy + - 1 hodina,
  • stejně by se postupovalo u složek mzdy poskytovaných za hodinu, tj. u příplatku za práci v noci, případně za práci v sobotu a neděli.

Tzn., že zaměstnanec, odměňovaný hodinovou mzdou, který při přechodu z letního času na čas středoevropský odpracoval místo plánovaných 12 hodin 13 hodin, obdrží mzdu za 13 hodin. Vzhledem k tomu, že v noční době (22,00 až 6,00) odpracoval díky posunu času 9 hodin, obdržel by příplatek za práci v noci za 9 hodin. Stejný postup by se u něho uplatnil v případě přechodu na letní čas, kdy by obdržel mzdu pouze za 11 odpracovaných hodin.