POVINNÉ TESTOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ VE FIRMÁCH STARTUJE

mika baumeister gfzREKfZYgE unsplashNové povinné testování odstartovalo dle Mimořádného opatření MZDR 47828/2020-16/MIN/KAN. Zaměstnavatelé dle něj například nově nesmí umožnit na pracovišti přítomnost zaměstnance, který v posledních 7 dnech neabsolvoval PCR test nebo Ag test, nebo jiný preventivní test na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem(!).

Naopak zaměstnanci jsou nově povinni se takovému testování podrobit, což bylo doposud nemyslitelné a pouze dobrovolné.
Tyto povinnosti se od dnešního dne týkají zaměstnavatelů s počtem zaměstnanců 250 a více s tím, že musí vyzvat zaměstnance, aby test absolvovali mezi 5. 3. a 12. 3. 2021. Od 12. 3. 2021 tedy již nesmí mít na pracovišti žádného zaměstnance, který by v posledních 7 dnech neabsolvoval některý z určených druhů testů s negativním výsledkem.

Pro zaměstnavatele s počtem zaměstnanců od 50 do 249 platí povinnost testovat zaměstnance od 5. 3. 2021, s tím, že musí vyzvat zaměstnance, aby test absolvovali mezi 8. 3. a 15.3. 2021. U těchto zaměstnavatelů tedy od 15. 3. 2021 nesmí mít na pracovišti žádného zaměstnance, který by v posledních 7 dnech neabsolvoval některý z určených druhů testů s negativním výsledkem.

I když jistě všichni chápou okolnosti a důvody testování a rozumí tomu, že jde de facto o nařízení ze strany státu, vyvstává zde řada důležitých a závažných otázek. Například, pokud zamětsnavatel zaměstnanci, který se odmítne podrobit testu neumožní vstup na pracoviště a nechá jej doma na tzv. jiné důležité osobní překážce v práci, za kterou zaměstnanci podle zákoníku práce nepřísluší náhrada mzdy, jestli je skutečně tento postup zákonný.

Anebo když se zaměstnavatel rozhodne s takovým zaměstnancem ukončit pracovní poměr výpovědí z důvodu, že se zaměstnanec odmítnul nechat otestovat. Výpovědní důvody jsou totiž v § 52 Zákoníku práce uvedeny taxativně a nepodstoupení testu na infekční chorobu se mezi nimi nenachází. Jelikož testování na SARS-CoV-2, byť i s pozitivním výsledkem, nespadá pod pojem lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně-lékařských služeb, nepřichází v úvahu výpovědní důvody uvedené pod písmeny d) a e) výše uvedeného ustanovení Zákoníku práce.

Rovněž je otázkou jak se bude postupovat v případě, že zaměstnavatel nebude provádět nařízené testování a zaměstnanci odmítnou pracovat.

Otázek se množí více. Doufejme, že Vláda a Ministerstvo zdravotnictví jsou na jejich odpovědi připraveni.