STARTUJE VYJEDNÁVÁNÍ KOLEKTIVNÍCH SMLUV PRO PŘÍŠTÍ ROK

benjamin child 0sT9YhNgSEs unsplashKaždoročně na přelomu října a listopadu tradičně zahajuje naprostá většina odborových organizací vyjednávání Kolektivních smluv pro další rok. Ne jinak tomu je i letos. A přece je to jiné. Vše se podřizuje situaci a opatřením okolo probíhající pandemie. Mnohdy tradiční setkání mezi vedeními odborů a zaměstnavatelů s komentovaným předáním návrhu znění smlouvy a jejích parametrů se mění ve formální elektronické podání.

V přípravě textů smluv a sumarizaci návrhů se pak promítá nejistota z dalších měsíců, vývoje ekonomiky, mezinárodní situaci a podobně. Obě strany upozorňují, že letošní vyjednávání bude nejen odlišné od předchozích let, ale bude i velmi opatrné. Teprve nyní se naplno projeví vyjednávací talenty na obou stranách a očekává se i větší taktizování. Někteří zaměstnavatelé již avizují snahu o parametrické změny ve smlouvách v neprospěch zaměstnanců.

Je pochopitelné, že zaměstnavatelé mohou mít dle sektoru ve kterém podnikají obavy z toho co bude rokce 2021. Na druhou stranu, pokud to je možné, tak by odboráři neměli podléhat snahám o "osekání" smluv, ale měli by zhodnit kondici zaměstnavatele dle reálných čísel a relevantních ukazatelů.

Odborové organizace sdružené v našem svazu jdou vesměs do vyjednávání s návrhy na rozumný růst mezd, rozšíření sociálních jistot a udržení benefitů, které byly sjednány v dřívějších letech. Především snaha o realistický přístup by měla být přítomna na obou stranách. Stahování kalhot když brod není ani v dohledu ve formě snížení anebo snad rušením některých benefitů a sociálních jistot sjednaných v Kolektivních smlouvách dnes rozhodně není na místě.

Všem odborářům proto přejeme slušné zaměstnavatele a kvalitní funkcionáře, kterým se podaří naleznout shodu k uzavření Kolektivních smluv jako výrazu dobrého přístupu a vážení si vlastních zaměstnanců.