VRACÍME SE K BĚŽNÉ PRÁCI

Nove odboryJak jsme informovali, tak vedení svazu díky situaci muselo od března zrušit všechny plánované akce i aktivity, což přineslo různé provozně organizační komplikace. Aktuálně však znovu chystáme akce, které se buď přesunuly, anebo jsou připravovány dle plánu a vracíme se do normálního pracovního tempa.

Mezi připravované akce patří odsunutý Seminář pro naše členy na téma Pracovní právo pro odboráře, který se uskuteční v novém termínu ve středu 10.6.2020 od 9:00 v Olomouckém Regionálním centru. Na červen plánujeme po delší době obnovení Kontaktních hodin pro veřejnost v Hostinném, v termínu 22. - 23.6.
V červenci je stále nejistý námi pořádaný zájezd do Chorvatska, který je zcela vyprodán, ale dnes nikdo není schopen říci jestli bude možné v červenci vycestovat do Chorvatska a za jakých podmínek. Tato situace způsobuje veliké problémy a nervozitu mezi účastníky. Situace společně s CK WES bedlivě sledujeme.
Na srpen připravujeme zapojení a prezentaci našeho svazu na veliké kulturní akci v Hostinném, ovšem ani zde nevíme, zda se akce pořádaná městem vůbec uskuteční.
Připravujeme rovněž i další IX. Shromáždění svazu plánované na 26.8.2020 a další podzimní akce dle původního plánu.

Při vyhodnocování situace v souvislosti s pandemií v jednotlivých podnicích a firmách, kde působí naše členské organizace je možné konstatovat, že skoro ve všech je situace klidná a provoz a výroba v nich nezaznamenala výrazných výkyvů či propadů. Pouze dvě firmy byly nuceny přistoupit k omezení výroby na 50% a využít tak možnosti tzv. částečné nezaměstnanosti se státní pomocí v rámci programu Antivirus. Ale i zde by nemělo jít o dlouhodobý stav.

Odborové organizace spíše hlásí jiné problémy. Například stav, kdy nemohou stále sehnat potřebný počet zaměstnanců na zvýšenou poptávku po výrobcích – týká se některých papírenských provozů. Dále se ukazuje, že i v této době jsou zaměstnavatelé, kteří se neštítí situaci zneužít a blokovat například běžící kolektivní vyjednávání. Díky tomu reálně hrozí v jedné z našich členských firem stávková pohotovost, případně stávka.

Aktuálně probíhají jednání se společností VODAFONE o prodloužení platnosti naší Rámcové smlouvy na roky 2020-22. Od 1.9.2020 by mělo dojít k dalšímu mírnému zlevnění všech tarifů s neomezeným voláním. Do nabídky by měly zařazeny další datové balíčky, které zajistí větší možnost výběru a nově by měl být do nabídky zařazen i nový tarif s neomezeným voláním, sms a neomezenými daty.