SVAZ NOVÉ ODBORY POŽADUJE GARANCI OCHRANY PŘÍJMU ZAMĚSTNANCŮ

96D974AD C3C9 44B0 B4D4 C5BF2B028955Stovky a tisíce lidí jsou už třetí týden posíláni do karantény z důvodu zamezení šíření nákazy a zajistit tak bezpečnost ostatních. Toto rozhodnutí je v pořádku a souhlasíme s tím, aby se touto formou omezil kontakt s lidmi, kteří jsou potencionálně nakažení. Nicméně zaměstnanci, kteří se nedobrovolně ocitli v karanténě, jsou tak nečekaně uvrženi do mnohdy existenčních problémů. Za období karantény totiž náleží náhrada mzdy ve výši shodné jako náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti, tzn. 60% vyměřovacího základu. Proto navrhujeme a budeme vládě a MPSV zasílat požadavek na to, aby stát dorovnal těmto zaměstnancům jejich příjem do 100% jejich průměrného výdělku.

Nesmíme připustit, abychom sice zamezili šíření tohoto viru, ale současně jsme tisíce lidí dostali do složité a mnohdy i likvidační sociální situace díky výraznému propadu v jejich příjmech!