JAKÝ JE NYNÍ STAV U ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ

E3BA1EC9 70C4 4178 8F8A 561FBAC73F39Současná pandemie ovlivňuje náš každodenní život stále více. Nejen v osobním životě, ale i v tom pracovním. Přibývající omezení a opatření se projevují i v oblasti bežné práce.

Zjišťovali jsme dopad současného vládního nařízení o stavu nouze a vyplývajících omezeních. Firmy ve kterých působí naše členské organizace prozatím nehlásí žádné problémy s chybějícími zaměstnanci. Ať už z důvodu nařízené karantény, anebo z důvodu nutnosti pečovat o děti. V karanténě se tak ocitli maximálně jednotlivci což prozatím na výrobu a chod podniků vliv prakticky nemá. V jednom případě se v karanténě ocitl ředitel i jeho zástupce, což mírně zkomplikovalo situaci , ale výroba pokračuje normálně dále.

Odborové organizace v řadě případů vstoupily v intenzivní jednání s vedeními firem a podílí se na zavádění případných opatření. Zde totiž zaměstnavatelům vznikají jisté povinnosti. S odvoláním se na ustanovení § 102 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, v platném znění musí totiž v součinnosti s příslušnými orgány veřejné správy v oblasti veřejného zdraví zajistit, aby nebyli dotčení zaměstnanci vystavováni rizikům souvisejícím s tímto onemocněním v míře větší než naprosto nezbytné. Například, většina firem již zajistila pro všechna pracoviště přístupnost k desinfekčním prostředkům a přijali další zaměstnance na posílení úklidu. Místa, kde se teoreticky kumulují zaměstnanci - vrátnice, šatny, kuřárny a svačinárny se nyní denně desinfikují, popřípadě uzavírají. Managementu je nyní umožněn homeoffice a v některých firmách zcela přeorganizovali práci tak, aby se lidé na přestávkách nepotkávali vůbec, anebo ne ve větším množství. Mnohde přijímají i velmi nepříjemná opatření. Některé firmy již preventivně zcela uzavřely své stravovací prostory a kantýny. Odstavují se výdejové stravovací automaty apod.

Jako velký problém se ovšem ve firmách ukazuje zajištění ochrany před nákazou od externích osob, zvláštně řidičů dodavatelů a odběratelů. Ve dvou firmách jim museli zřídit samostatné sociální zázemí, omezit pohyb mimo kabinu nákladního vozidla a vyloučit tak přímý kontakt s kmenovými zaměstnanci.

Jelikož je nouzový stav a současná omezení vyhlášen na třicet dnů, tedy nejméně do Velkého Pátku, je jisté, že problémy budou narůstat, opatření se zpřísňovat a to nejhorší nás teprve čeká.
Náš svaz situaci bedlivě sleduje a je v s našimi členskými organizacemi v kontaktu připraven jim případě pomoci.