DÍLČÍ ÚSPĚCHY VE VĚCI DOPRAVNÍCH OMEZENÍCH NA ČESKO-POLSKÉ HRANICI

B61855C7 00B4 4526 B804 A730DA14056EJak jsme před časem podrodně informovali, náš svaz ve spolupráci s polskou Dolnoslezskou NSZZ Solidaritou již dva roky intenzivně jedná s představiteli podnikatelů, hospodářských sdružení a státní správy o řešení situace v Česko-polském pohraničí.

Jde o dlouhodobé omezení rozvoje krajských příhraničních regionů, kde jsou v současnosti existující dopravní omezení, která mají silně negativní vliv na rozvoj podnikání a na zaměstnanost v příhraničí. Především jde o oblast dopravy a přepravy zboží přes státní hranici. V celém regionu Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, existují pouze dva silniční přechody, které neomezují průjezd nákladních vozidel. Konkrétně Harrachov a Náchod. Toto je natolik limitující a omezující, že rozvoj místních firem a zaměstnanosti je z toho důvodu negativně ovlivněn. Proto spojil náš svaz své síly s polskými odboráři a inicioval řadu jednání a setkání s cílem problém otevřít a řešit jej.

Jak nyní říká předseda svazu Nové odbory J.R.Juryšek: "Po řadě jednání a schůzek se začíná ukazovat, že naše práce nebyla marná. Firmy z broumovska se nám ozývají a děkují, že jsme problematiku otevřeli nejen na místní úrovni, ale i ve vedení Královéhradeckého kraje a Dolnoslezského Vojvodství. Došlo totiž k zásadním změnám v udělování výjimek z dopravních omezení. Místní firmy na ně snadněji dosáhnou a jsou vydávány dlouhodobě." Dále uvádí: "Pomalu se začíná měnit i přístup samospráv, které si konečně uvědomují, že podnikatel zaměstnávající jejich občany není nepřítel. Problém sice není plně vyřešen a odstraněn, ale tyto dílčí změny zmírňují negativní dopad zastaralých smluv a omezení."

Náš svaz proto bude i nadále iniciovat změnu legislativy a mezinárodní smlouvy s Polskem, která na upraví pohraniční režim tak, aby odpovídal dnešní době a výdobytkům sjednocené Evropy.