SVĚTOVÝ DEN BOJE PROTI DĚTSKÉ PRÁCI

4627106E 5BDE 49CE B5E2 9F641554A37E12. červen se z iniciativy OSN a Mezinárodní organizace práce připomíná jako Světový den boje proti dětské práci. Počet dětí, jimž každodenní těžká práce znemožňuje školní docházku a přirozený rozvoj, je alarmující: celosvětově jde o 152 milionů dětí(!), především v Africe a Asii, z nichž téměř tři čtvrtiny pracují v zemědělství.

Mezinárodní společenství se zavázalo vymýtit dětskou práci do roku 2025 (jde o jeden ze 17 cílů udržitelného rozvoje vyhlášených OSN). Velká Británie, Austrálie, Francie a Nizozemí už přijaly zákony, které zavazují firmy k tomu, aby problém dětské práce ve svých dodavatelských řetězcích řešily. Další země podobnou legislativu nyní chystají.

Dokud se ale rodiny zemědělců ze zemí zatížených dětskou prací nebudou schopny důstojně uživit díky výnosům z prodeje vlastních výpěstků a místní mladí lidé nebudou mít dostatek příležitostí najít si slušnou práci, bude obtížně dětskou práci vymýtit. Dětská práce je přitom součástí začarovaného kruhu chudoby: pokud dítě musí už v raném věku pracovat a nemá možnost chodit do školy, nemá dostatečné vzdělání a má tak mnohem menší šanci na to, si v dospělosti najít kvalifikovanou práci.