VYŠŠÍ MZDY PRO UKRAJINCE – A CO TI DALŠÍ?

wallhaven nkqq8qVláda na svém pondělním zasedání schválila nárůst povoleného počtu zaměstnanců z Ukrajiny. Ročně by mělo jít o 19 600 až 40 000 osob, přičemž projekt údajně cílí na kvalifikované síly. Součástí rozhodnutí je i klauzule o výši mzdy těchto zaměstnanců, která by měla činit 1,2 násobku zaručené mzdy dané profese.

Předseda našeho svazu k tomu podotýká: „Import levné pracovní síly z východu právě proto, že je levná, se v mnohém podobá transferům levných pracovníků do Ameriky v období otroctví. Z našich zkušeností vyplývá, že se zahraniční pracovníci skutečně mnohdy stávají novodobými otroky. Není výjimkou, že týdně pracují 70 a více hodin. Zaměstnavatelé rádi využívají jejich neznalosti jazyka, pracovního práva a prostředí v kombinaci s jejich zájmem vydělat si více peněz.“

Přitom v Evropské unii je bez práce přibližně 16 milionů lidí. Nevíce je nezaměstnaností postiženo Řecko, Španělsko a Itálie. Nabízí se otázka, proč naše vláda neláká právě tyto potenciální pracovní síly?

„Odpověď je jednoduchá. V těchto zemích totiž není levná pracovní síla,“ říká Jaroslav Juryšek a pokračuje: „Ve vztahu k občanům Ukrajiny, ale i dalších občanů mimo EU, je naprosto nezbytné, aby náš stát garantoval uznávání kvalifikací a vzdělání zaměstnanců pocházejících z východu. Je povinností státu zajistit rovné podmínky ve všech oblastech zaměstnání, a to jak pro domácí, tak i zahraniční zaměstnance.“

Jsme přesvědčeni, že za odvedenou práci by měla být vyplacena důstojná odměna bez ohledu na to, jaké národnosti pracovník je. V Česku pracují za dumpingové mzdy mnozí zahraniční pracovníci. Jich se však výše uvedené ustanovení netýká. Opatření, které vyzdvihuje jednu skupinu na úkor ostatních, nemůže vytvářet spravedlivé prostředí a jen přispívá k dalšímu dělení společnosti.