V OLOMOUCI SE SEŠLI INDIVIDUÁLNÍ ČLENOVÉ NAŠEHO SVAZU

7F8610A0 DACA 43E4 93E0 A01E0767C395V Olomouci se uskutečnila schůze členů Odborové organizace Individuálních členů Svazu Nové odbory. Tato organizace je specifickou organizací sdružující členy, kteří z různých důvodů nemohou anebo nechtějí být členy v tradičních organizacích. Tuto možnost sdružování náš svaz nabízí hned od svého založení v roce 2016 a stala se vcelku oblíbenou alternativou pro řadu lidí. Dnes tedy můžeme konstatovat, že v této organizaci jsou sdružení jak lidé, kteří nemají možnost vstoupit do odborů na svém pracovišti, protože tam odbory neexistují, tak i lidé, kteří sice jsou anebo byli členy v organizacích tradičních odborových svazů, ale z důvodu nespokojenosti přestoupili do naší organizace.

V naší organizaci člen získává za pevně stanovený členyský příspěvek plná práva a možnosti nabízené našim svazem. Především jde o právní konzultace v oblasti pracovně právní, BOZP či dalších situacích. Členové rovněž hojně využívají pojištění v našem Sociálním fondu a další benefity nabízené svazem.

Na setkání v Olomouci se účastníci shodli na tom, že tato forma sdružování dosud velmi chyběla. V tradičních odborových svazech byli vždy nuceni do pozice, že si musí zajistit další spoluzaměstnance a založit si vlastní odborovou organizaci. Tohle zde není nutné. Stejně tak i pokud člen často mění zaměstnání, anebo pracuje prostřednictvím agentury, anebo ještě studuje, tak členství v této organizaci tohle zcela volně umožňuje. Dále konstatovali, že rozsah nabízených služeb a benefitů v našem svazu je zajímavý a dostatečný.

Velmi přínosná byla debata nad konkrétní činností a případnými akcemi naší organiazce. Padly návrhy na uspořádání veřejné akce v Brně ve formě odborového happeningu pro veřejnost, či další členské schůze, tentokrát v Praze. Zazněly rovněž požadavky pro užší provázání a síťování mezi členy. Aktivní spolupráce a rychlé předávání informací o událostech a akcích je rovněž nezbytností v dnešní době.

Odborová organizace Individuálních členů je sice sdružením jednotlivců, ale tyto členy spojuje především myšlenka odborové spolupráce a vzájemnosti.